Werken als jobstudent(e) bij FMGP. 

Een verslag van Fien Stevens

Na drie maanden Erasmus in Londen en net voor ik opnieuw op de schoolbanken terecht zou komen, kreeg ik een maand lang een plekje als jobstudente in het boekhoudkantoor FMGP in Kasterlee. FMGP biedt advies voor de opstart van ondernemingen en garandeert een boekhouding die correct is, ook op vlak van fiscaliteit. 

 

Ik werd er met open armen ontvangen. Het werk dat ik hier mocht doen, ligt in lijn met mijn studie aan de KU Leuven, maar hier kon ik (eindelijk) ervaring opdoen in de praktijk. Ik volg op dit moment de opleiding TEW (Toegepaste Economische Wetenschappen) en zit in mijn derde bachelorjaar. 

 

Via deze weg zou ik graag FMGP willen bedanken voor alle kansen die ik hier gekregen heb. In het bijzonder gaat mijn dank uit naar het team waarin ik terechtgekomen ben. Ze hebben allemaal geholpen om mij op korte tijd zo veel mogelijk bij te leren. Aan de begeleiding die ik de afgelopen maand heb gekregen en het vertrouwen van iedereen in mijn leerproces, zou elk bedrijf een voorbeeld mogen nemen. 

 

Het bedrijf heeft een duidelijke missie: een behulpzame boekhouder zijn. Ze bedoelen daarmee dat ze willen dat hun cliënteel begrijpt hoe het financieel met hen gesteld is. Dit doen ze door uitleg te geven bij de cijfers die ze opmaken en hulp te bieden waar nodig. Ik kan nu ook met zekerheid bevestigen dat ze in hun opzet slagen. Naast hun missie, houden ze zich ook aan hun vier kernwaarden, namelijk vertrouwen, respect, teamspirit en jezelf zijn. Ik geloof dat iedereen in het bedrijf hier elke dag (on)bewust mee bezig is, omdat ik alle waarden kan afvinken na er slechts een maand gewerkt te hebben. 

 

De job zelf deed ik met veel plezier. Boekhouden klinkt misschien wat saai, maar boekhouders kennen hun klanten even goed als dokters hun patiënten (en leerkrachten hun leerlingen). Het is een gevarieerde job: denk maar aan facturen inboeken, verslagen opstellen en ook het bespreken van de jaarcijfers met de klant. Bij de twee besprekingen die ik volgde, hing er een vertrouwelijke sfeer. Dit toont aan dat FMGP écht een boekhoudkantoor op mensenmaat is; de persoonlijke relatie met klanten was me meteen duidelijk. 

 

Ik heb erg veel geleerd de afgelopen maand; met als voornaamste aspect dat praktijk geen theorie is. In mijn theoretisch gerichte studie is er weinig aandacht voor wat er daadwerkelijk gebeurt in het bedrijfsleven. In het bijzonder leerde ik om een financieel plan op te stellen en hoe je een waardebepaling maakt voor een onderneming, maar ook de juiste manier om een nietje te bevestigen is mij niet ontgaan. Van mij werd zelfstandigheid verwacht, maar vragen stellen mocht ik altijd. Ik voelde me echt een deel van het team, ook al kon ik soms alleen helpen met het koffiemachine. 

 

FMGP is een bedrijf dat steeds blijft groeien. Ze zetten in op opleidingen voor het personeel die zowel door werknemers als door externen worden gegeven. Bovendien gaat het niet uitsluitend over het boekhoudkundige verhaal, maar ook over de voortdurend veranderende fiscaliteit. Er wordt duidelijk ingezet op ontwikkeling bij FMGP zodat werknemers elke dag kunnen bijleren. Ook op digitalisering zetten ze in, aangezien ze verschillende software gebruiken die ze allemaal willen laten overeenstemmen. 

 

Het team vergaderde elke maandag face-to-face om de taken van de komende week te overlopen. Zo kende ik mijn taak, al ervaarde ik soms toch wat rol-ambiguïteit. Er werd altijd naar elkaar geluisterd en ook de behulpzaamheid naar elkaar toe kwam tijdens de bespreking sterk naar voren. Het gemeenschappelijk doel is duidelijk voor elke werknemer en daarrond worden heldere afspraken gemaakt. Daarnaast was het zeker geen probleem wanneer iemand zijn eigen mening uitte. 

 

Er is in het bedrijf een begrijpelijke rangorde omdat iedereen verschillende rollen heeft, maar ik vind het positief dat er altijd doorgroeimogelijkheden zijn. Verder zijn parkeermogelijkheden een knelpunt, maar daar is FMGP zich bewust van waardoor er naar mogelijkheden gezocht wordt. Ook het concept van glijtijden wil ik graag nog even belichten, omdat ik aangenaam verrast was door de vele voordelen ervan. Op tijd komen kan met momenten stresserend zijn, maar bij FMGP zijn ze hier erg flexibel in.

 

Kort samengevat is FMGP een toffe plek om te werken. Ik ben blij dat ik hier terecht ben gekomen, omdat ik voel dat ik me nu veel bewuster ben van mijn vaardigheden en interessegebieden. Ik hoop dat ik opnieuw welkom ben om mijn kennis nog meer uit te breiden. 

 

Door Fien Stevens

 

___

 

Wil je ook aan de slag bij FMGP? Aarzel dan niet om een kijkje te nemen naar onze vacatures of stuur een mailtje naar katie.michoel@fmgp.be!

My Personal FMGP Box